Tak co je vlastně zdravé?
Téměř každý z nás čas od času přemýšlí, jak by si upevnil zdraví, a je vděčný za cenné rady k tomuto stavu směřující.
Je třeba se vyvarovat škodlivin všeho druhu, mít dostatek pohybu a hlavně pozitivně, a to i po zhlédnutí večerních zpráv, myslet! Ze zlozvyků se hlavně uvádí kouření, přemíra alkoholu a živočišných tuků, respektive cukrů.
Reklamy, včetně lékárenských, nás zahrnují radami, jak nastolit pohodu našeho organismu.
Problém ovšem nastává, když si tato jistě dobře míněná doporučení nezřídka protiřečí.
Nikdo snad nepochybuje o škodlivosti kouření, ale občas se v tisku dočteme, že kuřáci podstatně méně trpí „Parkinsonem" a dalšími neurodegenerativními onemocněními.
Je všeobecně známo, že i alkohol nám prokazatelně ničí játra a mozek, ale současně „francouzský fenomén" dokazuje, že malé dávky alkoholu chrání cévní systém, je tedy otázkou, zda-li pít či nepít?
„Dáme si kávičku, co říkáte? Mírně sice zvedá krevní tlak, ale na druhé straně oddaluje nástup cukrovky a cirhózy jater, tak si vyberte, co je lepší!"
Místo kávy je možné pít mléko, vápník je přece důležitý pro stavbu kostí, ale na mléčnou bílkovinu je bohužel řada lidí alergických.
Ach jo!
A co uděláme se živočišnými tuky? Pryč s nimi z našich talířů!
„Ale omyl vážení, naši předkové chléb se sádlem nebo máslem měli téměř denně v jídelníčku a civilizačními chorobami příliš netrpěli." Asi přebytečné kalorie „vypotili" na polích.
Stejně je ale zajímavé, že sádlo dnes znovu přichází do „módy."
Ani s rostlinnými oleji a margariny to není jednoduché, jejich význam u zdravé výživy se poněkud přeceňuje, hodně u nich záleží na množství v nich obsažených nenasycených mastných kyselin, které organismu nesporně prospívají.
Takže viníky hledejme mezi cukry! Je to jasné! No ale proč stoleté babičky hovoří o buchtách s povidly a o čokoládě jako o tom, co jim nejvíce v životě chutnalo. A navíc ještě s mlasknutím jazyka dodávají: „sem tam mně políbil jazyk i náprstek whisky!" Je to všechno nějaké divné.
Chleba se prý nepřejí. No ale jaký? „Raději mně dejte tmavší, prosím," slýcháváme stále častěji.
Ale lepek by v něm také nemusel být, prý je na něj u nás citlivých na 100 tisíc lidí! No jo, ale bezlepkový chléb připomíná svou chutí i konzistencí piliny, takže zase máme spolu s chlebem problém na stole...
„Maso, maso, nemohu být bez masa," říkají mnozí z nás. Ale vždyť „červené" přispívá k ateroskleróze, je často příliš tučné! Tak raději konsumujme drůbež, ta by snad šla! Snad letos nezaútočí ptačí chřipka!
A vůbec jezme jen jednoznačně zdravé potraviny! Které že to ale jsou? No zelenina ve všech podobách., to dá přece rozum!
Jistě, jistě, je v ní plno vitaminů a pro tělo nezbytné vlákniny, ale pozor u ní na obsažené dusičnany!
Košťáloviny včetně doporučované brokolice mohou mít navíc vliv na sníženou činnost štítné žlázy.
Papriku a rajčata by prý zase neměli jíst revmatikové, česnek údajně dráždí žaludek a mrkev způsobuje zácpu.
Ovoce, prosím vás, to je přece samá voda a té se člověk moc nenají.
Už vím, luštěniny, to je to pravé, obsahují bílkoviny, to je pravda, co ale s jejich obtížnou stravitelnosti a navíc, aby si člověk ohlídal „výfuk!"
Mořské ryby, tady snad není pochyb! Eskymáci, tvrdí odborníci na výživu, málo trpí srdečně cévními onemocněními.
Ale proč ti zachumlaní lidé umírají ve čtyřiceti? Navíc jsou stejně prý svou stravou zaměření na tuleně. Možná hynou hlady v polární noci, kdož ví...
Ale zpátky k rybám. Jsou nesporně velmi zdravé, v našem jídelníčku je jich pořád málo, ale proč se stahují tresčí játra z prodeje, proč nedávno moře vyvrhlo tisíce mrtvých sledů na norské pobřeží?
Kupujme tedy raději multivitaminy, jsou pěkně zabarvené a dobře se mohou vyjímat jako dekorace bytu!
Ale vážně, vitaminy z přírodních zdrojů jsou evidentně daleko hodnotnější!
Pořád si stěžujeme, někdy i zbytečně, na mnohé zdravotní neduhy. Důchodci si stýskají asi nejvíce, mezi nimi ale již nikdo žel není hypochondrem.
Samé pochyby a výhrady, samé „proč" a"ale," existuje „hrome" tedy vůbec nějaké doporučení, které by zcela najisto prospívalo zdraví?
„Ano vážení," naštěstí existuje. „Tak ven s ním, rychle, rychle autore!"
Rada je prostá, stačí nečíst podobné články jako je tento... a budete in!
Jaromír Slavíček