Hyper, super marketové potraviny

Hypermarketové rajče

Rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace. Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena eventuelních bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají. Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka. Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu. Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější. Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled. Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné. Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem. O tom, co jíme, rozhodujeme sami. Fuj - a to nám dávají bez ostychu. Já věděl, proč se plahočím, proč ohýbám hřbet na zahrádce ... ať žije zlatý venkov !!!!!!! a domácí zahrádky !!!!!!! Tak " dobrou chuť " ....... brrrrrrrr .......


Enzymy, éčka a rychlá zkáza chleba

Co možná nevíte o chlebu, který jste si koupili.

Zkažený chléb

Co jsou schválně nedopečené, pytle nacpané enzymy a přídavnými látkami (tzv. éčka) ve skladech a starý chléb rozemletý do těsta. Tohle všechno najdete v průměrné české pekárně. Za posledních dvacet let došlo k dramatickému úpadku kvality tradičního českého chleba. Tuzemští pekaři hromadně opustili tradiční způsob výroby a místo z kvásku, mouky a vody pecny připravují z předchystaných směsí a umrtvených průmyslových kvasů. Původní receptury se drží už jen malé procento podniků. Chléb tak sice vypadá stále stejně jako dřív, ale tvar, barva i chuť bochníků jsou vyhnané enzymy a různými "éčky". Díky nim se výroba chleba zkrátila o víc než polovinu času. "Když uberete z výroby chleba čas, ubíráte i všechny jeho kvality včetně vůně a chuti," říká Josef Příhoda, který se na Vysoké škole chemicko-technologické věnuje výrobě chleba většinu svého života. "Dnes pekaři nahrazují čas enzymy a dalšími přídavnými látkami." Kromě toho, že se z chleba vytratily přirozená chuť a vůně, mnohem rychleji podléhá zkáze. Plesnivá střída není nijak výjimečná už po třech dnech. Ještě před dvaceti lety přitom potravinářské normy určovaly, že chleba musí vydržet poživatelný čtyři dny. Dnes se "záruční lhůta" u většiny chlebů smrskla na čtyřiadvacet hodin od upečení. "Každý chleba je dobrý, když je čerstvý. Ale jde taky o to, aby byl k jídlu ještě druhý nebo třetí den. A to už je dnes řada chlebů plesnivá anebo úplně ztvrdlá," říká docent Josef Příhoda z VŠCHT. Běžnou praxí je v českých pekárnách přidávání rozmočených neprodaných pecnů do nového těsta. "Starý chleba může tvořit klidně desetinu objemu toho nového," potvrzuje Vladimír Doležal z České zemědělské univerzity. Nijak výjimečné není ani úmyslné nedopékání chleba. Ten je pak měkčí a zákazníci jej považují za čerstvější. "Hodně lidí vybírá chleba tak, že ho ohmatají a vyberou ten měkký, protože to je pro ně synonymum čerstvého. No, a když necháte chleba místo padesáti minut péct pětačtyřicet, tak je měkčí na omak. A právě tohle někteří pekaři dělají," vysvětluje používané postupy Jaromír Dřízal z pekařského svazu. Pekaři s pytli předmíchaných směsí a pecny, co plesnivějí za tři dny, ale nepředstavují jediné záporné hrdiny tohoto příběhu. Dalšími jsou supermarkety. Tlačí pekárny k co nejnižším cenám, vybírají od nich různé poplatky a smlouvami nutí pekaře k dost nevšednímu počínání. Český chléb schází na úbytě... Týdenní nákup nacestoval 68 077 km Kopr z Izraele, hrozinky z Chile, holandská rajčata a salát ze Španělska. Potraviny z nákupu, jaký děláte každý týden, toho najezdily víc než vy za celý život. A vy si díky tomu můžete u regálů užívat svět bez ročních období. Jenže něco v tom světě je strašně špatně. Zmizela chuť, vůně a vitamíny.
-iHNed.cz-


Máte chuť na pangase?


Ovocná piva - radlery

Máte rádi módu posledních měsíců v Česku, různá ovocná piva? Pak se nyní o nich něco dozvíte.

Staropramen

Hit tohoto léta - ovocná piva, tzv. radlery. Staropramen Cool Grep obsahuje celkem 13 éček, z toho 5 velmi škodlivých:  Sladidlo E952 je 40x sladší než cukr bez jakéhokoliv energetického obsahu. Vyrábí se z cyklohexylaminu, který se jinak používá na hubení hmyzu nebo proti korozi. Zvyšují účinky karcinogenů. V USA ZAKÁZÁNO! Sladidlo E954 je dokonce až 500x sladší než běžný cukr bez energetického obsahu!! Vyrábí se z toluenu. Další sladidla E950 a E951 ještě zvýrazňují sladivost ostatních sladidel. Údajně vhodné pro hubení krys. E120 je skutečná lahůdka - rozemletí broučci Dactylopius Coccus. Dodávají potravinám zdravou červenou barvu. Mohou ale způsobit kožní nádor, astma, kopřivku, sennou rýmu, u dětí hyperaktivitu. Celkem pět velmi nebezpečných éček. To je COOL.


Takto vypadají kuřecí McNuggets

Kuře mňam

Separát

Tato fotografie kolovala po internetu, a z dobrého důvodu: je to pohled do zřídka vídaného světa mechanicky odděleného masa, či AMR (vyspělého získávání masa).

Lidi, toto je mechanicky separované kuřecí, vynález konce 20. století. Někteří v 60. letech zjistili, že zpracovatelé masa mohou vyrazit dalších pár procent zisku z kuřat, krůt, prasat a krav tím, že oškrábou kosti dohola. Provádí to stroje, ne lidé, které protlačují kosti zbylé po původním ořezání sítem pod vysokým tlakem. Pasta, kterou vidíte na obrázku, je výsledek.
Tato pasta se stává hlavní přísadou mnoha hot dogů, boloňských salámů, kuřecích nugget, pepperoni, salámů, jerky atd….
Průmysl tuto metody nazývá AMR – vyspělé získávání masa.
Jakmile je „kuře“ zpracováno, musí být ponořeno do čpavku ( aby se zabily bakterie), pak se musí přidat koření (protože jinak to chutná jako hovno)  a musí to být obarveno, protože lidé by se vyděsili, pokud by jejich McNuggets měly jahodovou barvu (barvu masa a krve).
A to pak cpete do malých dětí. Děsivé!
Pozn. redakce. Je možno popřemýšlet, proč rychlé řetězce míří s kuřecími nugetkami primárně na dětské zákazníky, zajímavé, že? Jamie Olivier, známý kuchař, občas dětem ve své zemi (Velká Británie) ukáže, jak se nugetky dělají.. a spolehlivě je tím znechutí. Ne tak mladé Američany.

Šokující lži o potravinách!


Komentáře

SSL pro weby od 11/2015 zdarma


MS WINDOWS 10 - sběr informací o uživateli


DEBIAN 10 - OS zdarma debian vyšel 17.6.2019

debian 9

debian - stáhnout nejnocější DEBIAN pro PC


Zranitelnost „ROM-0“ routerů


Předali data tajným službám
Americké bezpečnostní agentuře (NSA) předali data Microsoft, Yahoo, Google, Facebook...


Itálie preferuje open source
Italský parlament schválil zákon, který nařizuje státním institucím pořizovat otevřený software před komerčním. To znamená LINUX místo MS-WINDOWS, LIBRE OFFICE místo MS OFFICE atd.

02.12. 2020 10:34:44
  • Redakční systém MRS
  • 10 nečastějších zranitelností WEBU
  • Esperantoesperanto - univerzální mezinárodní jazyk
  • Kryptografie okolo nás - kniha popisuje využití kryptografie v běžném životě
  • SMS zdarma - posílání SMS zdarma
  • proč LINUX
  • základy LINUXU
  • Software na úřadech - jeho otevřené alternativy
  • Řekněte sbohem Microsoftu
  • Rychlost připojení - změřte si svoji rychlost
  • SEO servis
  • Jak psát web
  • Zákony - občanský, autorský, obchodní zákoník atd.
  • Infosoud - nalezení stání a průběhu jednání
  • ARES - registr ekonomických subjektů
  • Katastr nemovitostí
  • Broďan - brodské nezávislé zpravodajství
06.02. 2020 15:52:26
Návštěvy
Celkem: 206122
Týden: 717
Dnes: 85
  přihlásit poslední změna: 30.09. 2016 18:19:02