Ty Goldeny, prosím!

Ty Goldeny, prosím!

Kdo by nepotřeboval zeleninu na své jídelním talíře. Vždyť je nepřeberným zdrojem vitaminu a tolik a tolik potřebné vlákniny.

Bylo by dobré ji pěstovat doma na zahrádce, ale ne všichni ji mají.

Navíc její pěstování vyžaduje hodně přičinlivosti a volního času, a toho v dnešní uspěchané době zase tolik není.

Pravda, jsme všežravci, jenom ze zeleniny bychom nevyžili, ale je nesporné, že právě zelenina má pro naše zdraví naprosto zásadná význam,.

No jo, ale jakou volit, která je ta nej...

Myslím si, že žebříček je problematický. Chceme-li hodně vitaminu C, tak, asi dáme přednost paprice, zelí, lykopenem nás zásobí rajčata, potřebnou vlákninou zase dodají jablka a hrušky.

Nejlákavěji na nás působí svým vzhledem hrozny a asi i trsy banánů.

Mezi nimi ale třeba vybírat. Musí být pěkně nažloutlé, tedy vyzrálé. Kdo ví, odkud je přivážejí.

Asi z Ekvádoru. Ale to je vlastně jedno, hlavně že jsou.

Ale pro běžné využití v kuchyni je třeba si koupit především mrkev, rajčata, brambory, snad i celer.

Posledně jmenovaný je prý afrodisiakum, hmm.

Takže co a jak vybírat?

Každý z nás má svoje chutě, těžko někomu něco konkrétního vnucovat.

Nejlépe bude zeleninu i ovoce v koupi druhově kombinovat, tělo si už to pravé vybere.

„Paní, ten česnek je od nás nebo z ciziny?"

„Ano, ten je náš, je z Dolního Němčí.

Doma ho uskladněte v chladu, vyjmutý z plastikového sáčku!"

To jsem rád, je sice menší, ale ostřejší jak ten čínský, který stejně dlouho nevydrží.

„A ty krásné sušené švestky jsou bez pecek?"

„Ano."

„Tak mně jich dejte 10 deka!"

Následně si začínám prohlížet velká jablka hned v několika odrůdách.

Velkoplodé ovoce však trochu vzbuzuje podezření, že se rostlinám v růstu tak trochu něčím pomohlo.

Čím, no třeba hnojivy, asi i pesticidy byly použity zase v jiné roli.

Ale takový Golden, ten je tak slaďoučký, že skoro nedbám na zemi jeho původu.

Dobře vypadá i ananas.

Ale na internetu se tvrdí, nekonzervovaný je prý lepší. Čert aby se v tom vyznal.

Tak ještě papriku. Červenou, kapii, nebo běžnější zelenou? Ale aby moc nepálila, chtělo by to okusit, nebo se alespoň zeptat.

Raději by člověk měl dávat přednost  menším kouskům ovoce a zeleniny, a to nejlépe z našich domácích zdrojů.

Myslím, že to není špatný nápad, největší, nejzářivější komodity nemusí být vždy nejzdravější.

Prodavačům a prodavačkám v  převážně kamenných obchodech ale nezávidím. Pořád musí ovoce a zeleninu obměňovat a činit pro potenciální kupující lákavým..

Aby vydržela v regálech, musí být v obchodě udržovaná stálá, pokud možno nízká teplota.

No a aby vydržela v takovém klimatu, tak to chce od prodavačky dobré oblečení a nutnou dávku odříkání.

Takže není se co divit, že si nejedna z nich občas utírá od rýmy nos...

16.03. 2024 09:13:07
24.10. 2022 09:28:28
Návštěvy
Celkem: 173130
Týden: 443
Dnes: 65
  přihlásit poslední změna: 04.06. 2014 16:34:17